Technical Topics:December 2016

From Made by Mikal
Jump to: navigation, search

Wiki hygiene

To keep things simpler later, please keep all wiki pages for this inside the "Technical Topics" namespace. Effectively that just means that you need to start all wiki pages with the text "Technical_Topics:". Thanks.

Additionally, you need a wiki account to edit this page in the hope that reduces the amount of spam we get. Accounts are automatically created when you buy a ticket on eventbrite, so please do that thing. Within a few hours of buying a ticket you should get an automated email with your account details. Everyone including speakers needs to buy a ticket, as it is how MichaelStill is covering insurance and venue costs. MichaelStill paid for a ticket, so you can too!

Introduction

The event is described more on its website, but the basic idea is a two day low production values event. Day one will be organised talks, and day two will be a hackfest for people to pursue things that looked interesting from day one.

Logistics

  • When: Saturday 3 December 2016 to Sunday 4 December 2016
  • Where: Macarthur Scout Hall, Canberra
  • Tickets: available on eventbrite

Wait, its in a Scout Hall?!?

Yes! This is in fact brilliant. It means we can re-arrange furniture, have a barbie if we want, and eat pizza without the landlord complaining. It even means we can have people sleep over in the venue on Saturday night if that sort of thing is exciting to you. It does mean we need to work out catering ourselves and clean up at the end, but I am sure we can figure those things out as mostly functional adults.

Talks

Talks are proposed using this Google form. MichaelStill then reaches out to proposers and talks through what tweaks if any are needed or if we have space for the talk. With only seven slots, we're likely to run out of speaking slots, and request people be patient. The main goal of talks is to inspire people to have a hack on the Sunday, so the talks need to be tangible and sufficiently detailed that people can come up with ideas of what they might like to do. That said, the talk doesn't have to be perfect and doesn't need to be a complete introduction to the topic -- for example, it would be fine for people to group around a table on the Sunday and continue the discussion based on what was said on the Saturday.

Speakers will be informed of their selection via email, and are asked to then self-select a timeslot from the Saturday program below. MichaelStill will park accepted talk proposals that haven't yet been allocated a time slot in this list below. Please also update the linked page with a description of the talk and what materials if any people need to bring with them to best engage with the topic area.

Saturday Schedule

Here's a proposed schedule for the Saturday. It will probably change, but you get the idea.

Time slot Duration Thing
09:00 - 9:45 People show up, setup room, etc
09:45 - 10:00 Thanks for coming to my bonkers thing, here's the general plan.
10:00 - 10:40 40 mins AlastairDSilva, Getting started with MQTT and the ESP8266
10:45 - 11:25 40 mins MichaelCarden, Something Introductory About Radio
11:25 - 11:45 20 mins Grab a coffee or tea, bio break
11:45 - 12:25 40 mins RichardJones, Hacking Minecraft in Python
12:30 - 13:10 40 mins TimothyAnsell, Random talk about HDMI, Python & FPGAs
13:10 - 14:30 80 mins Long lunch, perhaps a bbq?
14:30 - 15:10 40 mins MichaelCarden, Something Bonkers with Radio
15:15 - 15:55 40 mins Talk 6
15:55 - 16:15 20 mins Grab more coffee, another bio break
16:15 - 16:55 40 mins Lightning talks
 
18:00 - 23:00 300 mins Board Games, pizza eating, generally goofing off
23:00 MichaelStill gets tired and grumpily throws everyone out for the night

Sunday Schedule

Time slot Duration Thing
09:30 - 10:00 People show up, setup room, etc
10:00 - 16:15 375 mins Entirely unstructured hacking time. We provide tables and chairs.

... Want to chat? Fine.
... Want a coffee? Go for it.
... Eat lunch whenever you want.
Just hack on something interesting!

16:15 - 17:00 45 mins You have to help me clean up the venue or MichaelStill gets sulky
People go away

Car pooling

Arrivals

Please list your arrival date / time here, and we'll try and help you find a lift or at least a car pool.

Name and Airport Arrival flight Arrival time/date Departure flight Departure time/date Residence Car Pool
MichaelDavies (ADL) VA 580 2 Dec, 18:15 VA 581 4 Dec, 16:50 Alpha Hotel, 46 Rowland Rees Crescent, Canberra NeillCox has offered to pick me up
TimothyAnsell (SYD) Bus 2 Dec, 22:30 Bus 4 Dec, 19:00 Abode Tuggeranong, 150 Anketell Street, Tuggeranong, AU Mikal is possible picking me up? Will have video recording gear, so lots of luggage
RichardJones (MEL) VA 271 2 Dec, 14:25 VA 284 4 Dec, 18:00 Alpha Hotel, 46 Rowland Rees Crescent, Canberra NeillCox has offered to pick me up
...

Departures

The same thing as above, but plugged in backwards.

Saturday morning

Getting everyone to the venue.

Extra-curricular

Put ideas for extra-curricular activities here.

  • Runners: Saturday morning at 8 am there is Tuggeranong Parkun within walking distance of the hotels many of you are using. I'm told its the biggest parkrun in Australia, but I haven't verified that.
  • Mountain Bikers: The Scout Hall is located right on Canberra's Centenary Trail. I will happily show others the way to explore a little of the trail either Saturday or Sunday morning before conf time. Perhaps starting at 7:30 or 8:00 if you like.

Boring legal stuff

MichaelStill has been unable to find insurance that will cover soldering activities, which is disappointing. Instead of banning those activities, he will therefore be asking people to sign a waiver for them. This is solely to stop MichaelStill from having to declare bankruptcy if an accident occurs. The waiver form is at File:ACCIDENT WAIVER AND RELEASE OF LIABILITY FORM.docx, but paper forms will be available on the day.